16 Nisan 2018 Pazartesi

Klima Nasıl Isıtır-Soğutur?


Klimalar genelde kapalı alanların soğutulması ve ısıtılması için kullanılan cihazlardır. Çoğu kişi klimaların sadece soğutma özelliğini bilse de klimalar aynı zamanda çeşitlerine ve modellerine bağlı ısıtma da yapabilmektedir. Ayrıca yine çoğu kişi tarafından bilinmeyen, ortam havasını değiştirme, ortam nemini alma gibi özellikleri de bulunmaktadır. Bu makalemizde size Klima Nasıl Isıtır-Soğutur konusu hakkında merak ettiklerinizi sunacağız.

Klima Nasıl Isıtır-Soğutur?

1.       KLİMANIN ISITMASI
Heat Pump yani ısı pompası olan klimalarda ısıtma işlevi bulunmaktadır. Bu tür klimalar elektrik enerjisini ısıya çevirmek yerine dış ortamdan ısıyı içeriye almaktadır. Ortamın ısıtılması da bu şekilde olmaktadır. Heat Pump özelliği olan klimalar soğutma yapabildiği gibi ısıtma işlemini de yine gazı yoğunlaştırarak ve buharlaştırarak yapar.
Isıtma için; dış üniteden geçmekte olan az buharlaşarak dışarıdan ısıyı emer. İç üniteye ulaştığı zaman yoğunlaşır, emdiği ısıyı ısıtılması istenen ortama gönderir. Isıtma işlemi de bu şekilde gerçekleşmiş olur.
Klimalar ayrıca dış ve iç ortamın ısısına göre ısıtmayı iyi ya da orta derecede yapmaktadır. Dış ortamın ısısı yükseldikçe klimanın performansı da aynı şekilde düşük olmaktadır.
2.       KLİMANIN SOĞUTMASI
Klimalar gazın buharlaşması ve yoğunlaşmasından faydalanarak ortamdaki ısıyı dış ortama gönderir. Split klimalarda iç ünite içinde geçmekte olan gaz ortamdaki ısıyı emmekte ve buharlaşmaktadır. Bu işlev ile ortam soğumaktadır. Buharlaşan gaz dış üniteye gittiğinde yoğuşur ve emilen ısıyı dış ortama aktarır. Bu işlev sırasında yalnızca iç ve dış ünitedeki fan motorları, gazın içinde dolaşmakta olan kompresör elektrik tüketimi yapmaktadır.
Günümüze bakacak olursak kullanılmakta olan çoğu klimalar yalnızca ortamın serinleyebilmesi amacı ile tercih edilmektedir. Ancak birçok yerde de hem ısıtma hem de soğutma yapması amacı ile tercih edilmiş ve kullanılmakta olan birçok klima da vardır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder